Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος.Το τζίντζερ θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως, μια και είναι πολύωφέλιμο και κατάλληλο για τη βαρυστομαχιά, το κρυολόγημα, τη χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, το διαβήτη, τις δίαιτες, ενώ παράλληλα δυναμώνει γενικά τον οργανισμό.
Το τζίντζερ περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες και οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, η τζιντζερόλη, όταν μαγειρευτεί έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη. Φρέσκια ή αποξηραμένη, χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα. Στη δυτική κουζίνα τη βρίσκουμε κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών (όπως σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων. Επίσης, παρασκευάζεται και ανθρακούχο ρόφημα από αυτή (γνωστό ως μπύρα πιπερόριζας ή ginger ale) και μπύρα από πιπερόριζα.